Hur du väljer rätt chassi

välja chassi

Hur du väljer rätt chassi

Innan du börjar leta efter det snyggaste chassit till din dator bör du tänka på en sak före, storleken. För att komponenterna ska passa behöver dom stämma överens med chassit. I denna guide kommer vi att gå igenom hur du väljer rätt chassi med rätt storlek. 

välj rätt storlek

Vilken typ utav chassi behöver du? Ett fulltower, miditower eller kanske ett kubchassi? Ett fulltower chassi är ett av de största chassis som går att köpa för ett rimligt pris. Dessa chassin har otroligt bra utrymme och ibland även onödigt mycket. Känner du att du inte behöver all denna utrymme är ett miditower för dig. Ett miditower är som en mindre version av ett fulltower, vilket är en fördel för dom som vill spara utrymme.

Miditowers brukar mäta 50 x 50 x 21 cm på ett ungefär, medan ett fulltower har snarlika siffror bortsett från höjden på ungefär 70 cm. Du som ska bygga en dator med större komponenter och framförallt vattenkylning bör använda dig utav ett fulltower. Du som bygger med endast fläktkylning kan oftast välja ett miditower för att spara mer yta. 

Du som vill varken använda dig utav ett fulltower eller miditower kan välja ett kubchassi. Kubformade chassis har ofta två kammare för bättre och mer effektivare kylning. Nackdelen med kubchassis är bredden, de passar sämre på golvet och tar upp mer yta. 

Välja rätt formfaktor

För att chassit ska passa med komponenterna behöver du se till så att formfaktorerna är överens.  Är ditt moderkort i formfaktorn ATX, ska även chassit vara i ATX och vice versa. Använder du dig av fel formfaktor finns risken att komponenterna inte passar i chassit.

chassi formfaktor

ATX är en utav de större formfaktorna och mäter oftast 305 x 244 mm och lämpar sig inte därtill till kompakta byggen. Fördelen med ATX är att mer yta kan användas för att ge plats åt starkare och snabbare komponenter och kylning. Bortsett från storleken är ATX en av de mest vanliga formfaktorerna och därav är utbudet enormt. ATX passar väldigt bra till fulltower byggen men även ett flertal miditower chassis. 

mATX eller Micro ATX är en mindre formfaktor än ATX och lämpar sig bra till byggen där kompakt är viktigt. mATX passar perfekt i minitowers chassin där storleken blir mindre och kompaktheten maxad. mATX passar även de flesta miditowers chassin där mycket yta ges åt kylning och andra komponenter. 

Givetvis finns det fler formfaktorer än ATX och mATX, men dessa faktorer är mer ovanliga och inte lika mycket använda. Vill du bygga en extremt liten dator finns t.ex. Mini ITX för byggen som passar i vardagsrummet. 

Photo by Andre Tan on Unsplash

vad är en subwoofer?
Guider

Vad är en subwoofer?

Så vad är en subwoofer? En subwoofer är oftast fyrkantig och används för att höja basen i ditt ljudsystem. En subwoofer är ett måste för

Läs mer »