Intel vs AMD: Vad är bäst 2020?

intel vs amd

Intel vs AMD: Vad är bäst 2020?

Vem gör den bästa processorn, Intel eller AMD? I denna guide kommer vi att gå igenom fördelar och nackdelar med bägge tillverkare och bidra med information så att du ska kunna bilda din egna uppfattning. 

Båda tillverkarna har varit i branschen otroligt länge och är de två främsta tillverkarna när det kommer till processorer. Intel har länge varit i framkant men på senaste år har fler och fler tvekat till detta påståendet. 

I kampen om Intel vs AMD finns inget svar, eftersom att båda tillverkarna har sina fördelar och nackdelar. Intel vinner på vissa punkter där prestation är viktigast medan AMD vinner på många punkter där pris är i fokus. 

En del av inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för webhallen.com

Prismässigt

Tittar man på pris brukar Intel oftast vara lite dyrare än AMD. Intels dyraste processorer är dyrare än AMD’s, men då presterar de även bättre. Är man ute efter en extrem processor med en dyrare prislapp brukar oftast Intel ligga i framkant. 

När det gäller processorer med ett lägre pris (1000-4000kr) har ofta AMD billigare processorer som presterar lika bra eller bättre än Intels. Med nya releaser och priser som förändras är det svårt att jämföra exakt vilken tillverkare som är billigast. Men generellt sätt är AMD ”billigare” processorer mer prisvärda än Intels. 

Gaming

När det kommer till AMD’s och Intel’s dyrare processorer är skillnaden vid gaming minimal. Bägge processorer presterar otroligt bra och är värda sitt pris. Marginalerna för vinnaren är små men tittar man på per-core performance ligger Intel i framkant. 

intel vs amd

Vilken tillverkare som gör bästa processorerna för gaming prismässigt beror på vilka modeller man jämför. Ofta har AMD processorer som presterar otroligt bra, men likaså har Intel. Vill du dyka på djupet och jämföra bör du ta ut två modeller från respektive tillverkare och jämföra med ”benchmarks” och specifikationer. 

För arbete

När det gäller Workstations och jobb datorer ser det lite annorlunda ut. Många anser att AMD processorer för arbete är helt klart bättre för workstations, medan vissa menar vice versa. Vad som kan vara intressant att jämföra är Intels i9-9900k och AMD’s Ryzen 9 3950X för att se vilken processor som presterar bäst. Det går även att hitta modeller som är närmre i pris och prestation. 

Photo by Fredrick Tendong on Unsplash

vad är en subwoofer?
Guider

Vad är en subwoofer?

Så vad är en subwoofer? En subwoofer är oftast fyrkantig och används för att höja basen i ditt ljudsystem. En subwoofer är ett måste för

Läs mer »