Intel vs AMD - Gaming

Bästa Gaming Processor 2021

Vem gör den mest prisvärda och bästa gaming processorn, Intel eller AMD ? I denna lilla guide kommer vi försöka bidra med information om hur marknaden ser ut idag så att du ska kunna bilda din egna uppfattning. 

Bägge tillverkarna har varit i branschen länge och de två är helt outstanding på marknaden när det kommer till processorer för konsument datorer. 

Vem som är vinnaren i kampen mellan Intel och AMD att ha den mest prisvärda och bästa gamingprocessor finns det inget givet svar på, båda tillverkarna levererar utmärkta produkter. Intel har länge vunnit på ett högt marknadsförtroende angående kvalité där tillförlitlighet och stabilitet är viktigast. Man har och är fortfarande speciellt starka i high-end klassen.

AMD har på sin kant under en tid lockat framförallt gamers med bra priser på processorer som skyfflat höga fps per krona, samt modeller med bra priser främst i budget och mellanklass. Men den tiden är, i alla fall för tillfället slut och Intel konkurrerar återigen om gamers gunst.

Prismässigt

Intels topp processorer är dyrare än AMD’s, men då presterar de också bättre. När det gäller processorer med ett lägre pris (1500-3000kr) har ofta AMD billigare processorer brukar det låta. Med med nya releaser och priser som förändras är det svårt att jämföra exakt vilken tillverkare som är billigast, och det skiftar mellan low & high-end modellerna.

En intressant jämförelse kan vara mellan de två populära gamer processorerna som nu säljs till likartat pris: Intel Core i5 10600K 4,1GHz vs AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz. Här ser vi att Intels processor väl matchar AMD:s och är dessutom vänligare att överklocka (för de som pysslar med sådant).

AMD:s gamer-försprång finns inte kvar kort och gott – men marginalerna är små. Ofta sker skiften vad som är mest prisvärt när nya modeller kommer på marknaden och priserna på de äldre modellerna dumpas, då kan man ofta komma över bra prestanda per spenderad krona.

Vill du dyka på djupet för att hitta bästa gaming processor för dej kan du ta ut två modeller från respektive tillverkare och jämföra modellerna mot varandra på de olika benchmark-sidorna, likt i jämförelsen ovan.

Gaming

När det kommer till AMD’s och Intel’s dyrare processorer är skillnaden vid gaming minimal. Bägge tillverkarna presterar otroligt bra. Marginalerna för vinnaren är små men tittar man på per-core performance ligger Intel i knapp framkant.

Nedan finns de två gaming  processorer som jämfördes tidigare i texten.

Bästa gaming processor 2021

– Intel Core i5 10600K
– Socket: Intel Socket 1200
– Klockfrekvens: 4,1 GHz
– Turbo: 4.8 GHz
– Antal kärnor: 6 st
– Antal trådar: 12 st
– Fläkt medföljer

Bästa gaming processor 2021

– AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz
– Socket AM4
– Klockfrekvens: 3.6 GHz
– Turbo: 4.2 GHz
– Antal kärnor: 6 st
– Antal trådar: 12 st
– Wraith Stealth-kylare medföljer

Bästa processor 2021

Behöves en kombo ? Kit från Asus.

  • ASUS ROG Strix Z490-F Gaming
  • Intel Core i9 10900K

Som avslutning på denna lilla genomgång av populära game processorer vore det uppenbart fel av oss att inte lägga till den kanske mest populära av dem alla – löjligt prisvärda boxade AMD Ryzen 5 5600X 3,7GHz. 6 cores med en trevlig turbo på 4.6 GHz.

The end - Bästa Gaming-Processor 2021

Game On!

Mer att kolla in på PCKungen