Intel vs AMD - Gaming

Bästa Gaming Processor 2022

Vem säljer dagens mest prisvärda och bästa gaming processorn, Intel eller AMD ? I denna lilla guide kommer vi försöka bidra med information om hur marknaden ser ut idag så att du ska kunna bilda din egna uppfattning. 

Bägge tillverkarna har varit i branschen länge och de två är helt outstanding på marknaden när det kommer till processorer för konsument datorer. 

Vem som är vinnaren i kampen mellan Intel och AMD att ha den mest prisvärda och bästa gamingprocessor finns det inget givet svar på, båda tillverkarna levererar utmärkta produkter. Intel har länge vunnit på ett högt marknadsförtroende angående kvalité där tillförlitlighet och stabilitet är viktigast. Man har och är fortfarande speciellt starka i high-end klassen.

AMD har på sin kant under en tid lockat framförallt gamers med bra priser på processorer som skyfflat höga fps per krona, samt modeller med bra priser främst i budget och mellanklass. Men den tiden är, i alla fall för tillfället slut och Intel konkurrerar återigen om gamers gunst.

Prismässigt

Intels topp processorer är dyrare än AMD’s, men då presterar de också bättre. När det gäller processorer med ett lägre pris (1500-3000kr) har ofta AMD billigare processorer brukar det låta. Med med nya releaser och priser som förändras är det svårt att jämföra exakt vilken tillverkare som är billigast, och det skiftar mellan low & high-end modellerna samt över tid vartefter nya arkitekturer tas fram.

En intressant jämförelse kan vara mellan 4 populära gamer processorer i budgetklassen som nu säljs till hyffsat liknande priser – Intel:s i5 11400 & 12400 samt AMS:s Ryzen 5 5600X & 3600 där den senare sticker ut med rejäl rabatt. 

Här ser vi att Intels processor inte bara matchar utan rätt bekvämt toppar AMD:s processor in games. Lite överaskande dock att forna budgetkungen R 3600 forftfarande hänger med riktigt bra faktiskt,

AMD:s gamer-försprång i budget-klassen finns inte kvar kort och gott i och med att Intels Rocket Lake och fraför allt Alder Lake släppts – och trenden är samma i både midrange och high-end.

Vill du dyka på djupet för att hitta bästa gaming processor för dej kan du ta ut två modeller från respektive tillverkare och jämföra modellerna mot varandra på nätets olika benchmark-sidor.

Gaming

När det kommer till AMD’s och Intel’s dyrare processorer är trenden som sagt liknande, och bägge tillverkarna presterar otroligt bra. Marginalerna för vinnaren är ofta små men tittar man på per-core performance frontar Intel även i midrange. Här gäller alltså Intel:s i5 12600K samt AMS:s Ryzen 7 5700X & 5800X ock vi spanar in en video där fps:en avslöjar sanningen.

4 av de gaming  processorer som jämfördes tidigare i texten.

Bästa Gamingprocessor 2022
Från 1 908 kr
I samarbete med price logo
Bästa Gamingprocessor 2022
Out of Stock
blank
Från 2 341 kr
I samarbete med price logo

Sist men inte minst - Bästa Gamingprocessor 2022

blank

Som avslutning på denna lilla genomgång av populära game processorer vore det uppenbart fel av oss att inte lägga till kungen på tronen – Intel:s Gamechanger – löjligt snabba Intel Core i9 12900K 3,2 GHz med 16 cores och en trevlig turbo på 5.2 GHz. Game on!

Från 5 293 kr
I samarbete med price logo

Game On!

Mer att kolla in