Intel vs AMD - Gaming

Bästa Gaming Processor 2021

Vem gör den mest prisvärda och bästa gaming processorn, Intel eller AMD ? I denna lilla guide kommer vi försöka bidra med information om hur marknaden ser ut idag så att du ska kunna bilda din egna uppfattning. 

Bägge tillverkarna har varit i branschen länge och de två är helt outstanding på marknaden när det kommer till processorer för konsument datorer. 

Vem som är vinnaren i kampen mellan Intel och AMD att ha den mest prisvärda och bästa gamingprocessor finns det inget givet svar på, båda tillverkarna levererar utmärkta produkter. Intel har länge vunnit på ett högt marknadsförtroende angående kvalité där tillförlitlighet och stabilitet är viktigast. Man har och är fortfarande speciellt starka i high-end klassen.

AMD har på sin kant under en tid lockat framförallt gamers med bra priser på processorer som skyfflat höga fps per krona, samt modeller med bra priser främst i budget och mellanklass. Men den tiden är, i alla fall för tillfället slut och Intel konkurrerar återigen om gamers gunst.

Prismässigt

Intels topp processorer är dyrare än AMD’s, men då presterar de också bättre. När det gäller processorer med ett lägre pris (1500-3000kr) har ofta AMD billigare processorer brukar det låta. Med med nya releaser och priser som förändras är det svårt att jämföra exakt vilken tillverkare som är billigast, och det skiftar mellan low & high-end modellerna samt över tid vartefter nya arkitekturer tas fram.

En intressant jämförelse kan vara mellan två populära gamer processorer i budgetklassen som nu säljs till likartat pris: Intel Core i5 11400F 3,9 GHz vs AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz. Här ser vi att Intels processor inte bara matchar utan rätt bekvämt toppar AMD:s processor in games. Dessutom är Intels propp ett par snäpp billigare. Så Ryzen 5:ans långa tid med kungahatten i budgetklassen är till ända. Så hatten av för nya Kung Intel Core i5 11400F.

AMD:s gamer-försprång finns knappt kvar kort och gott i och med att Intels Rocket Lake släppts och marginalerna i midrange och speciellt high-end är små.

Vill du dyka på djupet för att hitta bästa gaming processor för dej kan du ta ut två modeller från respektive tillverkare och jämföra modellerna mot varandra på nätets olika benchmark-sidor.

Gaming

När det kommer till AMD’s och Intel’s dyrare processorer är skillnaden vid gaming minimal. Bägge tillverkarna presterar otroligt bra. Marginalerna för vinnaren är ofta små men tittar man på per-core performance frontar Intel snäppet i budgetklassen   AMD greppar midrange med sin Ryzen 5 5600X medans high-end klassen är stenhård.

Nedan finns de två gaming  processorer som jämfördes tidigare i texten.

Bästa gaming processor 2021

Intel Core i5 11400F
Socket: Intel Socket 1200
Klockfrekvens: 3.9 GHz
Turbo: 4.9 GHz
Antal kärnor: 6 st
Antal trådar: 12 st
Fläkt medföljer

Bästa gaming processor 2021

AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz
Socket AM4
Klockfrekvens: 3.6 GHz
Turbo: 4.2 GHz
Antal kärnor: 6 st
Antal trådar: 12 st
Wraith Stealth-kylare medföljer

Bästa processor 2021

Behöves en kombo ? Populärt kombo kit med Ryzen 7 & Asus MoBo.

  • ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
  • AMD Ryzen 7 5800X

Som avslutning på denna lilla genomgång av populära game processorer vore det uppenbart fel av oss att inte lägga till den kanske mest populära av dem alla löjligt prisvärda boxade AMD Ryzen 5 5600X 3,7GHz. 6 cores med en trevlig turbo på 4.6 GHz.

The end - Bästa Gaming-Processor 2021

Game On!

Mer att kolla in på PCKungen