Bästa Laptop Studier 2022

Bästa Studie-Laptop 2022

Uppdaterad 2022-09-17

Börjar du på universitetet eller är mitt i din studieperiod på gymnasiet ? Då vet du hur viktigt det är med en bra studiedator. Att investera i toppklassade laptops är givetvis dyrt med studiemedel-ekonomi, så våra toppval är inte de dyraste – utan de rimligaste bästa laptop för studier 2022.

Utvecklingen går fort med nya snabbare & smartare modeller, samt numer även hårt pris-pressade chromebooks som är ett bra alternativ där framförallt arbeten med texter är prio. En välanpassad laptop för effektivare & smidiga studier är en bra investering oavsett prisklass så länge den gör sitt jobb säkert. Med rätt verktyg blir pluggandet både bättre och trevligare. Vi scannar marknaden på de bästa tipsen just nu.

Bäst i test

Bästa laptop för studier 2022

Apple Macbook Air

5/5

Bösta Windows

Bästa Laptop 2022 Studier

Acer Swift 3 SF316-51

5/5

Buget

Bästa laptop för studier 2022 Budget

ASUS Vivobook Go 14

4.5/5
Studie Laptop 2022

Apple Macbook Air - Studielaptop bäst i test

Bästa laptop för studier 2022

Bästa laptop för studier 2022 blir Macbook Air 13″- Som studie-dator är tveklöst Air den populäraste – och konsumenter har som bekant sällan fel. Macbook Air är en utmärkt studiedator. Bra prestanda, pålitligt & enkelt operativsystem, rätt prisläge, snyggast i klassen och ett bakgrundsbelyst keyboard som är ett nöje att skriva på.

Inget av vikt för att smidigt studera effektivt har sparats på, medans kostnaderna hållits nere med rimliga val av skärm/minne & lagringskapacitet. En dator som gjord för studier till ett för prestanda utmärkt pris. Macbook Air 13 blir tämligen överlägset vårt förtaval och vinnare av Bästa dator för studier 2022.

Vi tittar vidare på senaste Air och noterar att modellen numer kommer med den nya energieffektiva M1 lösningen. Nya chipet är form av en 8 kärnig processor med integrerad grafik. Förutom att leverera utmärkt prestanda är den nya lösningen faktiskt ett mindre paradigmskifte vad gäller strömförbrukningen.

För en studielaptop är det såklart goda nyheter – med storfina 18 timmar i batteribanken blir det klart pålitligare att plugga/studera på väg till och från skola & universitet eller på café osv.

Att kompisens design & framtoning dessutom är i toppklass är rent studiemässigt mindre viktigt, men handen på hjärtat –  ett trivsamt plus. En Macbook glänser som alltid lite mer än andra och finns i 3 distinkta färgval med varianter av Gold, Silver och SpaceGrey.

När du köper nya Air får du inte bara en snabb dator, utan även alla fiffiga lösningar för praktiskt handhavande. Med säkra inloggningen Touch ID -hålls obehöriga och nyfikna fingrar på behörigt avstånd.

Ett skriv-vänligt bakbelyst magic keyboard hjälper både fingar, tålamod och ögon att koncentrera sej på arbetet. Ultrasmarta Force Touch styr arbetet ledigt även med en-hands-fattning om så behövs när info ska hämtas eller redigeras.

Förutom smarta lösninga och prestanda är kanske gränssnitt / operativsystem det viktigaste för en bekväm & krångelfri upplevelse framför skärmen. Med nya Air kommer självfallet nya smarta Apple macOS Big Sur 11.0.

Tydligare, snyggare med nya Dock för att lägga dina favorit-appar och smartare kontrollcenter för att hantera t.ex wifi, bluetooth och musik-kontrollers med mera. Här finns mycket att hämta så ta gärna en titt via länken ovan för matigare info om nya systemet.

Macbook Air 13″ är fortsatt ohotad på tronen som bästa laptop för studier sett till prisvärde, och med nya modellen med M1 & big-sur i än högre grad. Min, redaktionens & våra kompisars rekommenderade kompanjon för studier med bra flyt till priset av en halv gamedator.

Så glömmer vi inte att en macbook alltid glänser lite mer än andra.

Acer Swift 3 SF316-51- Bästa Windows

Bästa Laptop 2022 Studier

Bästa laptop för studier 2022 Windows – Acer Swift 3 i varianten SF316-51 är vår testvinnare på windows fronten. Med ett bra portabelt format & bra prisläge vs  fina prestanda är modellen en väl avvägd laptop som kompanjon för smidiga studier.

Swift kommer i ett snyggt smalt metallchassi på 1.59 cm och har en vikt på mycket behagligt bärbara 1,75 kg. Som smidigt portabel modell finns här en bra 16,1″ IPS 16:9 Full HD skärm på 300 nits. Panelens ramar är mycket tunna och format passar bra för just studier med bra översikt av arbetsytan.

Modellen är utrustad med en snabb Intel I7-11370H processor på 3,3 GHz / Turbo: 4.8 Ghz som parats med 16GB RAM och en SSD på lämpliga 1 TB. Prestanda nog för snabba beräkningar överlag, enkel hantering av spreadsheets & grafisk behandling och gott om plats att spara på.

Acer Swift laptop har i övrigt t.ex: Fingeravtrycksläsare för säkerhet & enkel inloggning. Bakgrundsbelyst tangentbord, Wake On Voice samt trådlös anslutning via snabba Wi-Fi 6 (802.11ax).

Portar som finns tillgängliga är: 1x USB-C 3.2 Gen 2 (Thunderbolt & DisplayPort support), 1x USB 3.2 Gen 1 (med laddning), 1x USB 3.2 Gen 1, 1xHDMI.

En riktigt bra batteritid kan läggas till på upp till 12,5 timmar = slipp strömadaptern i väskan.

Det finns mycket som talar till Acer Swifts fördel. Ett smidigt bärbart format med låg vikt. En mycket bra relation mellan prestanda vs pris och gott om både kraft och lagringskapacitet. Just denna konfiguration av Acer Swift 3 tycker vi är den mest prisvärda windows modellen i valet av en lite kraftfullare dator för både kapacitet krävande studier & nöje.

Swift 3 finns även i en snäppet enklare konfiguration med en Intel i5-11300H samt en 512 GB SSD till en lite mindre peng.

Acer Swift 3X - Variant

Acer-Swift-3X-SF314-510G
I samarbete med price logo

Acer Swift 3 serien finns i lite olika konfigurationer för att bäst matcha olika behov av portabilitet & datakraft.

Denna modell kommer med en mindre 14″ 300 nits FHD skärm i kombination med Intel´s i5:a 1135G7 med en turbo på 4.2 GHz – 8 GB Ram och en 512 GB WD SSD sitter också på plats. I övrigt delar denna laptop liknande upplägg som ovanstående varianter.

14″ tums modellen som kommer med ett lite lägre pris är ett bra val för de som inte har behov av den större skärmen och/eller kapaciteten av lagring & ram. Bra alternativ som studielaptop i windows miljö.

ASUS Vivobook Go - Budget

Bästa laptop för studier 2022 Budget

Bästa studie  laptop 2022 Prisläge – ASUS Vivobook Go 14 (E410KA-EK291W) är en av de populärare valen av laptops i den lite lägre prisklassen. Med en Intel Pentium på 1,1 Ghz  och en 14″ FHD panel med 180° gångsjärns-konstruktion och rimlig studie prestanda blir modellen vårt topp-tips som studiedator där mer omfattande & avancerade matematiska och grafiska beräkningar inte behövs.

Denna Asus kommer alltså med  en stabil Intel Pentium N6000 på 1.1 Ghz vilket är ett väl anpassat val för bekvämt arbete i företrädesvis Office miljö. För klassen noteras fina 8 GB RAM för att hålla tempot uppe och en mer standard 128 GB SSD lagring bockas också av. 

Kapaciteten är ett par snäpp under toppvalen såklart, men som dedikerad studiedator för studier och arbete  inriktade på mestadels office miljö, och man samtidigt vill ha en rimlig skärm & datakraft för nöje som film & serie tittande – så är modellen vårt bästa tips i dagsläget,

Vårt tips i den bättre budget-klassen för studie laptop kommer med en bra 14″ Anti-glare panel med den utmärkta LED-tekniken. Paneler av denna typ anses producera den bästa skärpan, och med tanke på prisklassen plussar vi gärna på det. Bländskydd ? – svar ja.

Tillgängliga portar som erbjuds på denna Asus är bra för klassen i form av 1 x av vardera USB 3.0 / USB-C / USB 2.0 samt en HDMI för uppkoppling mot t ex en TV. Wifi standarden är AC (WiFi5) och Bluetooth versionen 4.1.

ASUS Vivobook Go 14 blir efter en tvekamp mot nedanstående alternativ vår vinnare i den bättre budget klassen. Med 8 GB ram och en för ändamålen väl anpassad Intel processor. Bra prestanda med utmärkt flyt i Office miljö, men även ”normal” hantering av grafik & beräkningar kan man förvänta sej.

Samsung Galaxy Book LTE - Budget Alternativ

Bra Laptop i budgetklass

Samsung Galaxy Book som är byggd i ett snyggt silver färgat chassi av aluminium är en standard 14″ laptop med en vikt på inte alltför ansträngande 1,38 kg.

Modellen är utrustad med en pigg Qualcomm Snapdragon 7c processor på 2.55 GHz som här får arbeta med 4GB RAM och en SSD lagring på 128 GB.

Även Samsungs budgetalternaiv kommer med en panel med den bekväma LED-tekniken med ett bra bländskydd.

På portsidan hittas rimliga – 2 x USB 3.2 – 2 x USB-C , plats för ett Micro-SD samt ett fack för ett simkort då modellen har inbyggt modem för 4G vilken kan vara en avgörande faktor för valet. Plus på det!

Bra surf genom Wi-Fi 6 och Dolby Atmos teknik för ljudet sticker ut och bör nämnas. Batteritiden på upp till 11-14 timmar får anses mer än godkänd för klassen.

Samsung Galaxy Book blir efter en ordentlig marknadsundersökning vårt alternativa val av laptop för studier & nöjen i den lägre prisklassen. Rimlig prestanda med bra hantering av Office applikationer. Plus på Dolby Atmos och inbyggt 4G modem.

Acer 314 - Bra Chromebook

Acer-Chromebook-314-CB314-1

Acer Chromebook. Att köpa en chromebook framför en traditionell laptop har sina fördelar, ofta kommer man undan billigare och får liknande funktioner som en enklare laptop.

Här finns en Intel Celeron N3350 processor och 4 GB RAM som ger rimlig kraft utan att kännas trög som enklare modeller – något man gärna slipper när man ska koncentrera sig på studier.

Dock ska tilläggas att modellen inte lämpar sej för tyngre beräkningar typ avancerad cad/grafik/video editering.

Lagringsutrymmet landar på 64 GB och då chrome OS är ett slimmat och snabbt system på endast ca 7 GB finns hyffsat med plats kvar att spara på. Dessutom finns ju enkel tillgång till mer utrymme att tillgå på Google drive.

Laptopen är lätt att ta med sej med en vikt på 1,7 kg och batteritiden är på upp till fina 12.5 timmar. För anslutningar finns här USB 3.1 – 2 st vardera av både typ A och typ C.

Förutom att chromebook alternativet är en smart & prisvärd lösning till datoråtkomst, kan den t.ex lätt kopplas upp mot en chromecast som gör grupparbeten på distans och redovisningar lättare än någonsin. Med en chromebook får du även lätt tillgång till google drive och google docs vilket är två grymma verktyg för studier.

En annan generell fördel med specifikt chromebooks är att Google Chrome OS mer sällan är utsatta för virusattacker, dvs mindre risk att arbetet går förlorat.

Med ett optimerat Os som Chrome behövs inte så mycket datakraft för bra flyt i hanteringen vilket gör chromebooks till prisvärda alternativ. Av många snarlika modeller på marknaden tycker vi denna Acer 314 ger bra värde jämfört övriga populära val. En bra chromebook för pengen man betalar kort o gott.

Macbook Pro -Studiedator Prestanda

Apple MacBook Pro 2021

Macbook Pro. Vill man framtidssäkra ordentligt och ligga på topp i prestandaligan har vi att titta på Apple Macbook Pro. Senaste 8 & 10-kärniga M1 pro processorn uppges vara upp till 3,7 ggr snabbare och grafikdelen hela 13 ggr snabbare i tung grafisk hantering.

Nya ljusstarkare panelen Liquid Retina XD kommer med 120 hz och den högre upplösningen på 3024×1964. SSD:n skyfflar datan snabbare och ljudsystemet med sex högtalare & Dolby Atmos finns på plats när studier byts mot nöje.

Batteritiden uppges till upp till imponerande 17 timmar, det bakgrundsbelysta Magic Keyboard kommer med Touch ID och så vidare. En mer grundlig jämförelse av apple modellerna finns att kika på här medans specifika skillnader mellan chippet Pro vs Max kan läsas om här.

 Nya Pro är en synnerligen imponerande laptop med mycket godis att fresta med, men mycket godis kostar som bekant mycket pengar – så även i detta fallet. Bästa Studie-Laptop 2022 i prestanda-klassen.