Bästa Laptop Studier

Bästa Studie-Laptop 2023

Börjar du på universitetet eller är mitt i din studieperiod på gymnasiet ? Då vet du hur viktigt det är med en bra studiedator. Att investera i toppklassade laptops är givetvis dyrt med studiemedel-ekonomi, så våra toppval är inte de dyraste – utan de rimligaste bästa laptop för studier 2023.

Utvecklingen går fort med nya snabbare & smartare modeller, samt numer även hårt pris-pressade chromebooks som är ett bra alternativ där framförallt arbeten med texter är prio. En välanpassad laptop för effektivare & smidiga studier är en bra investering oavsett prisklass så länge den gör sitt jobb säkert. Med rätt verktyg blir pluggandet både bättre och trevligare. Vi scannar marknaden för de bästa tipsen.

Ett inflik kan dock här vara av intresse – Är det datoranimation med extremt komplicerade grafiska beräkningar som står på studie menyn så rekommenderar vi likväl att undersöka segmentet gaming-laptops där de mest prisvärda datorerna för just detta ändamål hittas.

Bäst i test

Macbook Air bästa laptop för stuier

Apple Macbook Air

5/5
Från 11 950 kr
I samarbete med price logo

Bösta Windows

Bästa studiedator 2023 Windows

Lenovo Yoga Slim 7 Pro

5/5
Out of Stock

Buget

Bästa Laptop 2023 i budgetklassen

Samsung Galaxy Book Go

4.5/5
Out of Stock
Studie Laptop 2023

Apple Macbook Air - Studielaptop bäst i test

Macbook Air bästa laptop för stuier
Från 11 950 kr
I samarbete med price logo

Som bästa laptop för studier 2023 väljer vi fortsatt stabila och mycket prisvärda Macbook Air 13″- Som studie-dator är tveklöst Air den populäraste och konsumenter har som bekant sällan fel.

Macbook Air är en utmärkt studiedator – Bra prestanda, pålitligt & enkelt operativsystem, rätt prisläge, snyggast i klassen och ett bakgrundsbelyst keyboard som är ett nöje att skriva på.

Inget av vikt för smidiga och effektivt studier har här sparats på medans kostnaderna hållits nere med rimliga val av skärm/minne & lagringskapacitet. En dator som gjord för studier till ett för prestandan utmärkt pris. Macbook Air 13 blir tämligen enkelt vårt förstaval och vinnare av Bästa dator för studier 2023.

Vi tittar vidare på Air och noterar att modellen kommer med den energieffektiva M1 lösningen. Chipet är i form av en 8 kärnig processor med integrerad grafik. Förutom att leverera utmärkt prestanda är lösningen faktiskt ett mindre paradigmskifte vad gäller strömförbrukningen.

För en studielaptop är det såklart goda nyheter – med storfina 18 timmar i batteribanken blir det klart pålitligare att plugga/studera på väg till och från skola & universitet eller på café osv.

Att kompisens design & framtoning dessutom är i toppklass är rent studiemässigt mindre viktigt, men handen på hjärtat –  ett trivsamt plus. En Macbook glänser som alltid lite mer än andra och finns i 3 distinkta färgval med varianter av Gold, Silver och SpaceGrey.

När du köper nya Air får du inte bara en snabb dator, utan även alla fiffiga lösningar för praktiskt handhavande. Med säkra inloggningen Touch ID -hålls obehöriga och nyfikna fingrar på behörigt avstånd.

Ett skriv-vänligt bakbelyst magic keyboard hjälper både fingrar, tålamod och ögon att koncentrera sej på arbetet. Ultrasmarta Force Touch styr arbetet ledigt även med en-hands-fattning om så behövs när info ska hämtas eller redigeras.

Förutom smarta lösningar och prestanda är kanske gränssnitt / operativsystem det viktigaste för en bekväm & krångelfri upplevelse framför skärmen. Med Air kommer självfallet nya smarta Apple macOS Big Sur 11.0.

Tydligare & snyggare med nya Dock för att lägga dina favorit-appar och smartare kontrollcenter för att hantera t.ex wifi, bluetooth och musik-kontrollers med mera. Här finns mycket att hämta så ta gärna en titt via länken ovan för matigare info om detta smarta system.

Macbook Air 13″ är fortsatt ohotad på tronen som bästa studie-laptop sett till prisvärde – och med M1 & big-sur kombon nu i än högre grad. Min, redaktionens & våra kompisars rekommenderade kompanjon för studier med bra flyt till priset av en halv gamedator.

Så glömmer vi inte att en macbook alltid glänser lite mer än andra.

Lenovo Yoga Slim 7 Pro- Bästa Windows

Out of Stock

Som bästa laptop för studier 2023 i Windows miljö tipsar vi om Lenovo Yoga Slim 7 Pro – Med ett bra portabelt format & bra prisläge vs  fina prestanda är modellen en väl avvägd laptop som kompanjon för smidiga studier.

Vårt första val som studie-dator sätter sina specifikationer där de behövs som bäst för just studier – Yoga Slim 7 Pro är som namnet antyder en bekvämt bärbar laptop med sin 14″ och väger in på 1.39 kg och smiter alltså enkelt ner även i väskor av mindre format. Fördelarna med en mindre laptop är såklart uppenbara speciellt då den förväntas transporteras mer eller mindre varje dag.

Tittar vi vidare på den tekniska sidan ger 7 Pro modellen gott och väl vad som behövs för det stora flertalet och med emellanåt långa sittningar inför prov och tentor påpekar vi gärna vikten av en bra skärm – trötta ögon via en otydlig och ljussvag skärm är ett stort No-No – så alldeles oavsett vilken dator du siktar in dej på, se till att skärmen är snäll mot dina ögon.

Bildskärmen som kommer med Yoga i Pro versionen skäms inte att jämföras med de bästa – modellen kommer med en 14″ OLED 2.8K (2880 x 1800) panel som med en ljusstyrka på 400 cd/m² i kombination med en 90 Hz vertikal sync är garanten för bekväma studier utan stressade ögon.

Färganalysen ger oss här ett 100% DCI-P3 värde samt en 170° betraktningsvinkel och som xtra plus för mer komplexa videopresentationer hittar vi även stöd för både HDR 500 True Black samt Dolby Vision. En utmärkt skärm att rekommendera kort och gott.

Som draglok kommer en 8-kärnors AMD Ryzen 7 5800H med en standard klocka på 3.2 och en turbo på fina 4.4 GHz. Via länken kan mer ingående info studeras – kort sagt är detta en kraftfull processor som inte sällan hittas i beräknings-krävande laptops ämnade för spel.

Lagring hittas en SSD med snabba M.2 gränssnittet på 512 GB vilket är rimligt med tanke på ändamålet. 

Xtra godis – När man emellanåt behöver ta en fika paus och kanske lyssna på lite musik för avslappning bjuder Pro varianten på en liten överraskning – här streamar du favorit låtarna via äkta Harman Kardon högtalare och vi ger en glad tumme upp på det såklart.

Övrigt smått o gott att notera är till exempel en praktisk tidsbesparande inloggning med ansiktsigenkänning och säker utloggning via smarta närvarosensorer.

Vi tycker Yoga Slim 7 Pro är en alldeles utmärkt laptop att rekommendera som dator för just studier – smidigt portabel till sin vikt och storlek, upp till 11,5 timmars batteritid och en skärm som är snäll mot ögonen. Kraft nog att hantera det mesta som kan vara aktuellt under tiden som student via en kompetent cpu och rimlig lagring.

Samsung Galaxy Book LTE - Budget Alternativ

Bästa Laptop 2023 i budgetklassen
Out of Stock

Som bästa studiedator 2023 i den lägre prisklassen lyfter vi fram Galaxy Book LTE – Samsungs prisvärda laptop som är byggd i ett snyggt silver färgat chassi av aluminium är en standard 14″ laptop med en vikt på inte alltför ansträngande 1,38 kg.

Modellen är utrustad med en pigg Qualcomm Snapdragon 7c processor på 2.55 GHz som här får arbeta med 4GB RAM och en SSD lagring på 128 GB.

Även Samsungs budgetalternativ kommer med en panel med den bekväma LED-tekniken med ett bra bländskydd.

På portsidan hittas rimliga – 2 x USB 3.2 – 2 x USB-C , plats för ett Micro-SD samt ett fack för ett simkort då modellen har inbyggt modem för 4G vilken kan vara en avgörande faktor för valet. Plus på det!

Bra surf genom Wi-Fi 6 och Dolby Atmos teknik för ljudet sticker ut och bör nämnas. Batteritiden på upp till 11-14 timmar får anses mer än godkänd för klassen.

Samsung Galaxy Book blir efter en ordentlig marknadsundersökning vårt alternativa val av laptop för studier & nöjen i den lägre prisklassen. Rimlig prestanda med bra hantering av Office applikationer. Plus på Dolby Atmos och inbyggt 4G modem.

Acer Swift 3 SF316-51- Kapacitet Windows

Bästa Laptop 2022 Studier
Out of Stock

Ett bra alternativ i Windows miljö tycker vi Acer Swift 3 i varianten SF316-51 representerar. Med ett bra prisläge och hög studie prestanda är Swift 3  varianten att överväga i den finare klassen.

Swift kommer i ett snyggt smalt metallchassi på 1.59 cm och har en vikt på mycket behagligt bärbara 1,75 kg. Som smidigt portabel modell finns här en bra 16,1″ IPS 16:9 Full HD skärm på 300 nits. Panelens ramar är mycket tunna och format passar bra för just studier med bra översikt av arbetsytan.

Modellen är utrustad med en snabb Intel I7-11370H processor på 3,3 GHz / Turbo: 4.8 Ghz som parats med 16GB RAM och en SSD på lämpliga 1 TB. Prestanda nog för snabba beräkningar överlag, enkel hantering av spreadsheets & grafisk behandling och gott om plats att spara på.

Acer Swift laptop har i övrigt t.ex: Fingeravtrycksläsare för säkerhet & enkel inloggning. Bakgrundsbelyst tangentbord, Wake On Voice samt trådlös anslutning via snabba Wi-Fi 6 (802.11ax).

Portar som finns tillgängliga är: 1x USB-C 3.2 Gen 2 (Thunderbolt & DisplayPort support), 1x USB 3.2 Gen 1 (med laddning), 1x USB 3.2 Gen 1, 1xHDMI.

En riktigt bra batteritid kan läggas till på upp till 12,5 timmar = slipp strömadaptern i väskan.

Det finns mycket som talar till Acer Swifts fördel. Ett smidigt bärbart format med låg vikt. En mycket bra relation mellan prestanda vs pris och gott om både kraft och lagringskapacitet. Just denna konfiguration av Acer Swift 3 tycker vi är en mycket prisvärd windows modell i valet av en lite kraftfullare dator för både kapacitet krävande studier & nöje.

Asus VivoBook X415 - Bra Mellanklass

Asus VivoBook 14
Out of Stock

ASUS Vivobook X415 är ett av de populärare valen av laptops i den tuffa mellanklassen. Med en Intel i5-1035G1 som växlar upp en 3.6 turbo blir X415 vårt topp-tips som studiedator där mer omfattande & avancerade grafiska beräkningar inte är tänkta att hanteras.

Denna Asus kommer alltså med  en stabil Intel i5-1035G1 vilket är ett väl anpassat val för bekvämt arbete i företrädesvis Office miljö. För klassen noteras fina 8 GB RAM för att hålla tempot uppe tillsammans med en rimlig 256 GB SSD lagring. 

Kapaciteten är ett par snäpp under toppvalen såklart, men som dedikerad studiedator för studier och arbete  inriktade på mestadels office miljö, och man samtidigt vill ha en rimlig skärm & datakraft för nöje som film & serie tittande – så är modellen ett gott val.

Vårt tips i den bättre budget-klassen för studie laptop kommer med en bra 14″ Anti-glare panel med den utmärkta IPS-tekniken. Paneler av denna typ anses producera den bästa betraktningsvinkeln och utmärkt färgåtergivning. Bländskydd ? – svar ja.

Tillgängliga portar som erbjuds på denna Asus är bra för klassen i form av 1 x av vardera USB 3.0 / USB-C / USB 2.0 samt en HDMI för uppkoppling mot t ex en TV. Wifi standarden är AC (WiFi5) och Bluetooth versionen 4.1.

ASUS Vivobook X415 blir vår vinnare i vad man kan benämna som mellanklassen. Med 8 GB ram och en för ändamålen väl anpassad Intel processor. Bra prestanda med utmärkt flyt i Office miljö, men även “normal” hantering av grafik & beräkningar kan man förvänta sej.

Acer CB315 - Bra Chromebook

Acer-Chromebook-314-CB314-1
Out of Stock

Acer Chromebook. Att köpa en chromebook framför en traditionell laptop har sina fördelar, ofta kommer man undan billigare och får liknande funktioner som en enklare laptop.

Här finns en Intel Celeron N4020 processor och 4 GB RAM som ger rimlig kraft utan att kännas trög som enklare modeller – något man gärna slipper när man ska koncentrera sig på studier.

Dock ska tilläggas att modellen inte lämpar sej för tyngre beräkningar typ avancerad cad/grafik/video editering.

Lagringsutrymmet landar på 64 GB och då chrome OS är ett slimmat och snabbt system på endast ca 7 GB finns hyffsat med plats kvar att spara på. Dessutom finns ju enkel tillgång till mer utrymme att tillgå på Google drive.

Laptopen är lätt att ta med sej med en vikt på 1,7 kg och batteritiden är på upp till fina 12.5 timmar. För anslutningar finns här USB 3.1 – 2 st vardera av både typ A och typ C.

Förutom att chromebook alternativet är en smart & prisvärd lösning till datoråtkomst, kan den t.ex lätt kopplas upp mot en chromecast som gör grupparbeten på distans och redovisningar lättare än någonsin. Med en chromebook får du även lätt tillgång till google drive och google docs vilket är två grymma verktyg för studier.

En annan generell fördel med specifikt chromebooks är att Google Chrome OS mer sällan är utsatta för virusattacker, dvs mindre risk att arbetet går förlorat.

Med ett optimerat Os som Chrome behövs inte så mycket datakraft för bra flyt i hanteringen vilket gör chromebooks till prisvärda alternativ. Av många snarlika modeller på marknaden tycker vi denna Acer CB315 ger bra värde jämfört övriga populära val. En bra chromebook för pengen man betalar kort o gott.

Macbook Pro -Studiedator Prestanda

Studie laptop 2023
Från 16 999 kr
I samarbete med price logo

Macbook Pro. Vill man framtidssäkra ordentligt och ligga på topp i prestandaligan har vi att titta på Apple Macbook Pro. Senaste 8 & 10-kärniga M1 pro processorn uppges vara upp till 3,7 ggr snabbare och grafikdelen hela 13 ggr snabbare i tung grafisk hantering.

Nya ljusstarkare panelen Liquid Retina XD kommer med 120 hz och den högre upplösningen på 3024×1964. SSD:n skyfflar datan snabbare och ljudsystemet med sex högtalare & Dolby Atmos finns på plats när studier byts mot nöje.

Batteritiden uppges till upp till imponerande 17 timmar, det bakgrundsbelysta Magic Keyboard kommer med Touch ID och så vidare. En mer grundlig jämförelse av apple modellerna finns att kika på här medans specifika skillnader mellan chippet Pro vs Max kan läsas om här.

 Nya Pro är en synnerligen imponerande laptop med mycket godis att fresta med, men mycket godis kostar som bekant mycket pengar – så även i detta fallet. Bästa Studie-Laptop 2023 i prestanda-klassen.

Relaterade artiklar