BÄST I TEST

Bästa Standard Laptop 2021

Apple Macbook Air

5/5

BÄSTA WINDOWS

Bästa laptop för studier 2021

Acer Swift 3

4.7/5

PRISVÄRD CHROMEBOOK

Bästa laptop 2020Bästa Studie-Laptop 2021

Asus Chromebook

3.5/5

Bästa Studie-Laptop 2021

Börjar du universitet till hösten eller är mitt i din studieperiod ? Då vet du hur viktigt det är med en bra studiedator. Att investera i toppklassade laptops är givetvis dyrt med studiemedel-ekonomi, så vårt toppval är inte det dyraste – utan det rimligaste.

Utvecklingen går fort med nya snabbare & smartare modeller samt numer även hårt prispressade chrome-books, som är ett bra alternativ där framförallt arbeten med texter är prio. En välanpassad laptop för effektivare & smidiga studier är en bra investering oavsett prisklass så länge den gör sitt jobb säkert. Med rätt verktyg blir pluggandet både bättre och trevligare. Win – Win.

Bästa laptop för studier 2021

Macbook Air 13

Bästa Studie-Laptop 2021 - Mac

Processor: M1 8 Core/ SSD: 256GB / RAM: 8 GB / Skärm: 13,3 ” Retina TrueTone / Grafik: 7-core GPU

Macbook Air 13″. Som studiedator är tveklöst Air den populäraste – och konsumenter har som bekant sällan fel. Macbook Air är en utmärkt studiedator. Bra prestanda, pålitligt & enkelt operativsystem, rätt prisläge, snyggast i klassen och ett bakgrundsbelyst keyboard som är ett nöje att skriva på. Inget av vikt för att smidigt studera effektivt har sparats på, medans kostnaderna hållits nere med rimliga val av skärm/minne & lagringskapacitet. En dator som gjord för studier till ett för prestanda utmärkt pris. Macbook Air 13 blir tämligen överlägset vårt förtaval och vinnare av Bästa dator för studier 2021.

Vi tittar vidare på nya Air och noterar att modellen numer kommer med den nya energieffektiva M1 lösningen. Nya chipet är form av en 8 kärnig processor med integrerad grafik. Förutom att leverera utmärkt prestanda är den nya lösningen faktiskt ett mindre paradigmskifte vad gäller strömförbrukningen. För en studielaptop är det såklart goda nyheter – med storfina 18 timmar i batteribanken blir det klart pålitligare att plugga/studera på väg till och från skola & universitet eller på café osv.

Att kompisens design & framtoning dessutom är i toppklass är rent studiemässigt mindre viktigt, men handen på hjärtat –  ett trivsamt plus. En Macbook glänser som alltid lite mer än andra och finns i 3 distinkta färgval med varianter av Gold, Silver och SpaceGrey.

När du köper nya Air får du inte bara en snabb dator, utan även alla fiffiga lösningar för praktiskt handhavande. Med säkra inloggningen Touch ID -hålls obehöriga och nyfikna fingrar på behörigt avstånd och ett skriv-vänligt bakbelyst magic keyboard hjälper både fingar, tålamod och ögon att koncentrera sej på arbetet. Ultrasmarta Force Touch styr arbetet ledigt även med en-hands-fattning om så behövs när info ska hämtas eller redigeras.

Förutom smarta lösninga och prestanda är kanske gränssnitt / operativsystem det viktigaste för en bekväm & krångelfri upplevelse framför skärmen. Med nya Air kommer självfallet nya smarta Apple macOS Big Sur 11.0. Tydligare, snyggare med nya Dock för att lägga dina favorit-appar och smartare kontrollcenter för att hantera t.ex wifi, bluetooth och musik-kontrollers med mera. Här finns mycket att hämta så ta gärna en titt via länken ovan för matigare info om nya systemet.

Macbook Air 13″ är fortsatt ohotad på tronen som bästa laptop för studier, och med nya modellen med M1 & big-sur i än högre grad. Min, redaktionens & våra kompisars rekommenderade kompanjon för studier med bra flyt till priset av en halv gamedator. Så glömmer vi såklart inte att en macbook alltid glänser lite mer än andra.

Acer Swift 3

Bästa laptop för studier - Windows

Processor: AMD Ryzen 7 4700U – SSD: 1 TB – RAM: 16 GB –   Skärm: IPS 1920×1080 FHD –  Grafik: Radeon RX Vega 7

Acer Swift 3 i varianten SF314-42 är vår testvinnare på windows fronten. Med ett bra portabelt format & bra prisläge vs  fina prestanda är modellen en väl avvägd laptop som kompanjon för smidiga studier.

Swift kommer i ett snyggt metallchassi, är 1.595 cm tunn och har en vikt på mycket behagligt bärbara 1,2 kg. Som ultraportabel modell finns här en bra 14″ IPS 16:9 Full HD skärm med tunna ramar, ett format som passar bra för just studier med bra översikt av arbetsytan.

Modellen är utrustad med en snabb Octa Core Ryzen 7 processor på 2 GHz som parats med 16GB RAM och en SSD på lämpliga 1 TB. Prestanda nog för snabba beräkningar överlag, enkel hantering av spreadsheets & grafisk behandling och gott om plats att spara på. 

Acers prisvärda modell har i övrigt t.ex: Fingeravtrycksläsare för säkerhet och enkel inloggning, Bakgrundsbelyst tangenbord, WoV (Wake On Voice), 1 st av vardera portar: USB-C 10 Gbit med DisplayPort & laddning funktion, USB 3.1, USB 2.0, HDMI – Trådlös anslutning via snabba Wi-Fi 6 (802.11ax) samt en riktigt bra batteritid på upp till 13 timmar.

Det finns mycket som talar till Acer Swifts fördel. Ett smidigt bärbart format med låg vikt. En mycket bra relation mellan prestanda vs pris. Gott om både kraft och lagring. Just denna konfiguration av Acer Swift 3 tycker vi är den mest prisvärda windows modellen i valet av dator för både smidiga studier & nöje.

Asus Chromebook C423NA

Bästa Chrombook för studier

giga

Processor: Quad-Core N4200 – SSD: 32 GB – RAM: 4 GB –  Skärm: 1920×108 –  Grafik: Intel HD Graphics 505

Asus Chromebook. Att köpa en chromebook framför en traditionell laptop har sina fördelar, ofta kommer man undan billigare och får liknande funktioner som en enklare laptop.

Här finns en Intel processor och 4 GB RAM som ger rimlig kraft utan att kännas trög som enklare modeller – något man gärna slipper när man ska koncentrera sig på studier.

Dock ska tilläggas att modellen inte lämpar sej för tyngre beräkningar typ avancerad cad/grafik/video editering. En annan generell fördel med specifikt chromebooks är att Google Chrome OS mer sällan är utsatta för virusattacker, dvs mindre risk att arbetet går förlorat.

Förutom att chromebook alternativet är en smart & prisvärd lösning till datoråtkomst, kan den t.ex lätt kopplas upp mot en chromecast som gör grupparbeten på distans och redovisningar lättare än någonsin. Med en chromebook får du även lätt tillgång till google drive och google docs vilket är två grymma verktyg för studier.

Modellen är lätt att ta med sej med en vikt på 1,3 kg och batteritiden är på goda 10 h. En bra finess är funktionen med 180 ° gångjärn som gör det möjligt att placera laptopen platt på ett bord, bra för att t.ex presentera sina idéer i grupparbeten.

Skulle lagringsutrymmet kännas för litet finns förutom enkel tillgång till Google drive också en Micro-SD kort läsare där du kan öka utrymmet med t.ex ytterligare 128 GB för ca 200 kr . USB finns för både typ A och C.

Apple Macbook Pro 13"

Bästa Studie-Laptop 2021 - Premium

Processor: M1 8 Core/ SSD: 256GB / RAM: 8 GB / Skärm: 13,3 ” Retina TrueTone / Grafik: 8-core GPU

Macbook Pro 13″. Till skillnad från Macbook Air ovanför är denna Pro variant snäppet mer kraftfullt med sin 8-core GPU, en ljusstarkare skärm samt något bättre batteritid. Uppgraderingen kommer inte oväntat då med ett snäppet stabilare pris.

De avgörande skillnaderna och argumenten för att uppgradera till Pro varianten ligger i ovan nämnda men kanske främst för den ljusstarkare skärmen som kommer med modellen. Skillnaden i datakraft är vid enklare/normal datahantering är annars liten. Vid mer krävande uppgifter som avancerade bild/video/cad beräkningar sticker Pro variantens fördel iväg en del med sin 8 vs 7 Core GPU.

Slutsatsen är uppenbar – pluggar du med avancerade cad-beräkningar, professionell video/bild editering eller annan tung databehandling kommer Pro modellens något kraftfullare GPU och ljusstarka skärm väl till hands. Det andra uppenbara är vilken fantastisk prisvärd produkt Air modellen är. Men om slanten spelar mindre betydelse för valet är likväl Pro-modellen Bästa Studie-Laptop 2021.

Tillbehör

USB Minne

Att enkelt kunna ta med egna projekt eller ladda ner grupparbeten på ett USB är både enkelt och praktiskt, speciellt om den egna datorn inte kommer med. Denna mycket populära & än mer prisvärda variant på 128 GB från säkra Sandisk är en bra kompanjon för ändamålet.

Justerbart Ställ

Plexgear Laptopställ – för bärbara datorer från 10″ till 15,6 tum. Ett Laptopställ kan vara bra för att få en bättre hållning för rygg, nacke och handleder, speciellt vid längre stunder vid datorn.

Modellen är justerbar för att anpassas efter dina preferenser och ihopfällbart när det inte ska användas. Produkten som får många plus av sina användare ät tillverkat i aluminium och har gummikuddar i botten som håller din laptop på plats.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 7