Bästa Mesh Router 2022

Bäst i Test
Bästa Mesh Router 2022
Asus ZenWiFi AX XT8
4.8/5
Bästa Mesh 3 Node
Bästa Mesh-System 2022
TP-Link Deco X60
4.5/5
Bästa Mesh Midrange
Mesh Router Bäst i Test 2022
TP-Link Deco M9 Plus
4.4/5
Bästa Mesh Budget
Mesh Router Bäst i Test 2022 Budget
TP-Link Deco M4
4/5

Vi tar en titt på marknadens  mesh-lösningar för att hitta vår mesh router bäst i test 2022.

Bästa Mesh Router 2022

Asus ZenWiFi AX XT8 - Bästa Mesh Router 2022

Bästa Mesh Router 2022
giga

– Hastighet 2.4GHz: 574 Mbit/s
– Hastighet 5 GHz: 4804 Mbit/s
– Max hastighet: 6579 Mbit/s
– Band: Tri-band
– Wifi: 802.11a/b/g/n/ac/ax – Wi-Fi 6
– Antenner: 6 st
– WAN-portar: 1
– LAN-portar: 3
– USB – USB 3 – 5Gbps
– MIMO/MI-MIMO
– Kryptering: WPA/WPA2-PSK/Enterprise, WPA3-Personal
– Säkerhet: VPN, DMZ
– Flash-minne: 256 MB
– Ram: 512 MB
– processor: 1.5 GHz quad-core
– Mobilapp

Range Boost – Router app
MU-MIMO – Smart Connect
Traffic Analyzer – Adaptive QoS
AiProtection Pro – Parental Control
Guest Network: 2.4 GHz x 3, 5 GHz-1 x 3, 5 GHz-2 x 3
VPN server: PPTP Server, OpenVPN Server, IPSec server
VPN client: PPTP client, L2TP client, OpenVPN client
NAT Pass-Through: PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through, IPSec Pass-Through,
RTSP Pass-Through, H.323 Pass-Through, SIP Pass-Through, PPPoE relay
Mac OS Backup
Enhanced media server/AiPlayer app compatible
– Audio: mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg
– Video: asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv, mov
AiCloud personal cloud service – 3G/4G data sharing
Printer Server:
– Multifunctional printer – Windows only
– LPR protocol support
Download Master
– Support bt, nzb, http, ed2k
– Support encryption, DHT, PEX and magnet link
– Upload and download bandwidth control
– Download scheduling
AiDisk file server
– Samba and FTP server with account management
IPTV support – Roaming Assist
OFDMA – Beamforming 

Bäst Mesh Router 2022 –  Asus ZenWiFi AX XT8 – Med en total bandbredd på 6600 Mbps är Asus mesh router upp till 2,2 gånger snabbare än WiFi 5

ZenWiFi AX XT8 är en typ Tri-band-router vilket alltså ger dej tre band att laborera med, ett 2,4 Ghz band och två 5 GHz-band. Wifi 6 kan hantera betydligt fler enheter i samma nät när tekniken utökar WiFi-bandet från 80 MHz till 160 MHz. Snabbare anslutningar mellan routern och dina enheter. Buffring 8K ? Nix.

Täckning 

Enligt Asus ska mesh systemet klara av att täcka upp till 6 rum och/eller en yta runt 510 m², rätt imponerande och borde räcka gott för de flesta av oss. Även om Zenwifi har bra 45°-antenner så ska två våningar täckas rekommenderas att sätta en router på var våning. Asus lösning låter oss döpa våra nätverk i ett namn – samma för alla band eller namnge 3 separata nät om det passar bättre. Skulle man ändå behöva utöka täckningen kan man enkelt koppla till ytterligare enheter.

Spela videoklipp

Säkerhet 

Som alltid kommer Asus med en mängd säkerhetsfunktioner, här finns t.ex AiProtection Pro med en lättkonfigurerad föräldrakontroll. Möjlighet att tidsbegränsa gästnätverk samt ett mycket omfattande stöd för VPN med både klient och server funktioner för både PPTP och Open VPN. Nya krypteringstandarden WPA3 samt en avancerad firewall med konfigureringsbar SPI / IDS-intrusion detection och DoS protection finns naturligtvis även på detta high-end mesh-roter system.


Sammanfattning

Med utmärkt täckning, full fart med 2,5 Ghz på wan-porten, bra säkerhetslösningar samt glada användare och recensenter blir  Asus ZenWiFi AX XT8 bäst i test och vinnare av Bästa Mesh Router 2022.

TP-Link Deco X60 - Bästa Mesh-Router 2022 Alt.

Bästa Mesh-System 2022

– Hastighet 2.4GHz: 574 Mbit/s
– Hastighet 5 GHz: 2402 Mbit/s
– Max hastighet: 2976 Mbit/s
– Band: Tri-band, Dual-band
– Wifi: 802.11a/b/g/n/ac/ax – Wi-Fi 6
– Antenner: 3 st
– WAN-portar: 2
– LAN-portar: 2
– USB: –
– MIMO/MI-MIMO
– Kryptering: WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA3
– Säkerhet: HomeCareTM
– Processor: Qualcomm 1 GHz
– Mobilapp
Info Tillverkaren

TP-Link Deco X60 är ett mesh system med bra recensioner i den övre mellanprisklassen. TP-Links lösning ger en bra sömlös täckning i hemmet med samma namn på hela nätverket.

Varefter du förflyttar dej söker systemet upp den av de tre deco-enheterna som ger den bästa mottagningen.  Här används även MU-MIMO tekniken för att fyrdubbla kapaciteten för samtidig överföring till flera unika enheter. Vill du variera bandbredd/hastighet till specifika enheter låter det sig göras via den inbyggda QoS  funktionen som kan konfigureras efter önskemål via den medföljande Deco appen. Ex: Prio 1 – enhet tv streaming, Prio 2 enhet gaming-dator osv.

Säkerhet – Deco X60 kommer med den nya och säkraste krypteringsstandarden  WPA3. TP-Link kombinerar det med ett säkerhetspaket i samarbete med Trend Micro – HomeCare TM erbjuder funktioner som antivirus och en bra föräldrakontroll samt IDS Intrångsdetektering-system.

Kapacitet – Mesh-nätverket från TP-Link är Wi-Fi 6 certifierat och presterar upp till  2,400 Mbps på 5 GHz bandet och 574 Mbps på 2,4 GHz – en sammanlagd total kapacitet på nästan 3000 Mbps. Systemet är smidigt att utöka vid behov genom att enkelt lägga till fler Decos enheter. Mer info finns att få från tillverkarens produktsida.

TP-Link Deco - Mesh Router Bäst i Test 2022 Midrange

Mesh Router Bäst i Test 2022

– Hastighet 2.4GHz: 400 Mbit/s
– Hastighet 5 GHz: 867 Mbit/s (2 band)
– Max hastighet: 2134 Mbit/s
– Band: Tri-band
– Wifi: 802.11a/b/g/n/ac
– Antenner: 8 per enhet
– WAN-portar: 1 per enhet
– LAN-portar: 2 per enhet
– USB – 1st 2.0 per enhet
– MIMO/MI-MIMO
– Kryptering: WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise
– Säkerhet: HomeCareTM
– Mobilapp

TP-Link Deco M9 är en populär mesh router lösning i mellanprisklassen som med goda betyg av sina användare och bra reviews i fackpressen.

Systemet är ett bra och väl genomlyst val av mesh-lösning för vad som kallas ”normalanvändaren”. Täckningsytan för systemet är upp till hela 600 kvm. Modellen är av tri-band typ med 1 x 2,4 Ghz nät och 2 x 5 Ghz nät. Hastigheterna på respektive band landar på 400 Mbit/s respektive 867 Mbit/s.

TP-Link Deco M9 Säkerhet

Även Deco M9 kommer med det kompletta säkerhetspaketet  HomeCare TM som ger funktioner för antivirus, föräldrakontroll samt IDS Intrångsdetektering-system. Här finns dock inte som hos de dyrare lösningarna stöd för den senaste krypteringsstandarden WPA-3. Mer info finns att få från tillverkarens produktsida. Sammantaget tycker vi systemet är det mest prisvärda i genomgången av Mesh Router Bäst iTest 2022.

TP-Link Deco M4 - Bästa Mesh Router 2022 Budget

Mesh Router Bäst i Test 2022 Budget

– Hastighet 2.4GHz: 300 Mbit/s
– Hastighet 5 GHz: 867 Mbit/s
– Max hastighet: 1167  Mbit/s
– Band: Dual-band
– Wifi: 802.11a/b/g/n/ac
– Antenner: 2 per enhet
– WAN-portar: 1 per enhet
– LAN-portar: 1 per enhet
– MIMO/MI-MIMO
– Kryptering: WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise
– Säkerhet: Föräldrakontroll – Antivirus
– Mobilapp


 

Deco M4 skapar ett (1) nätverk som stödjer sömlös roaming – dvs ett system som automatiskt kopplar din enhet till den bäst lämpade Mesh-enheten.

Denna mesh instegsmodell har förvisso inte de allra senaste teknikerna men är ändå tre gånger snabbare än föregående generations routrar med sin 802.11ac kapacitet. M4 klarar att hantera upp till 100 samtidiga enheter med en hastighet via 5 GHz bandet på max 867 Mbp/s och 300 Mbp/s på 2.4 GHz bandet. Täckningen uppges här upp till fina 370 kvm.

Deco M4 konfigureras enkelt vi Deco-appen som finns gratis att ladda ner för Android  och Ios. I appen, med svenskt språkstöd,  finns sedan diverse möjligheter för inställningar av  föräldrakontroll  – att filtrera innehåll, tidsgränser osv samt Antivirus / säkerhet, gästnätverk och QoS t-ex. Mesh Systemet får mycket bra recensioner av sina användare som plussar för mycket bra täckning och stabil gång. Den kritik som finns är att appen känns begränsad av vissa användare.

Sammanfattning

Asus ZenWiFi AX XT8 är genomgångens bästa mesh lösning och blir vårt toppval som Mesh-router bäst i test 2022. Vill man ha maximal fart och täckning är det ett bra val som dessutom lär hålla som mesh lösning under en längre tid. Men det är också den dyraste lösningen. De tre övriga mesh-router systemen är samtliga bra val med tanke på pris vs kapacitet och funktioner.

Ska vi utse en vinnare i klassen bäst mesh-router för spenderad peng får det bli TP-Link Deco M9 Plus som har en trevlig balans mellan kapacitet och prisläge. Lycka till i jakten efter en bra mesh lösning!