Bästa Tv

Bästa Tv 2023

De nya tv panelerna är inte bara stora – de levererar numer även höga upplösning med låga svarstider och många anpassade funktioner. Är man på G att skaffa ny tv och gillar att spela emellanåt finns ingen anledning att inte se till att panelen även hanterar gaming på ett bra sätt.

Då en bra gaming tv ställer lite högre krav kan man dessutom vara säker på att modellen även presterar riktigt bra för både film och normalt tittande.

BÄST I TEST

Bästa TV 2023
LG OLED C2
Från 17 986 kr
I samarbete med price logo

BÄSTA TV PRISVÄRDE

Bra Oled TV 2023 från LG
LG OLED B2
Out of Stock

HÖG MELLANKLASS

Bästa Tv 2023 Mellanklass
QEQ70B
Från 9 990 kr
I samarbete med price logo

LG OLED C2 - Tv Bäst i Test 2023

Bästa TV 2023
Från 17 986 kr
I samarbete med price logo

Gametekniker: G-Sync, FreeSync, VRR, HGiG, ALLM. Gamemode 
Responstid: 0,2 ms
Bildskärmsteknik: OLED
Upplösning: 4K Ultra HD
Uppdatering: 120 Hz
 Färgdjup: 10 bit
HDR:  Dolby Vision IQ, HDR10
Ljudformat: Dolby Atmos
Stream: Miracast, AirPlay 2
HDMI: 2.1 4 st
USB 2.0: 3 st
Övrigt: Digital optisk ut
Ethernet/Wi-Fi

Bästa Tv 2023 – OLED C2 Serien – Vill man ha hela kalaset så kostar det ofta ungefär just det. Vi säger det direkt – LG C2 är en premium tv. Så ger C2:an mest bang for the buck som tv för både filmkvällen och i gamingrundan ?

För att kunna göra en rimligt bedömning så får vi allt se efter vad som erbjuds av hela paketet, vi börjar med de generella egenskaperna och följer upp med de gaming specifika.

Tv Tekniker Generellt

OLED (Organic Light Emitting Diode) Teknik med individuellt upplysta pixlar där varje enskild pixel kan släcka ned helt och hållet. Tekniken ger därför en överlägsen svärta och kontrast – Ingen annan typ av panel kan idag utmana Oled-skärmarna på den punkten. Panelen ger självfallet även i övrigt utmärkt bildkvalitet. 

Andra områden där Oled presterar bäst är betraktningsvinkeln, oavsett om du sitter rakt framifrån eller sidledes panelen är bilden skarp. Oled-tekniken ger även möjlighet till mycket snabba svarstider, vilket gjort paneltypen mycket populär hos gamers med konsol eller pc ansluten till tv:n.

HDR – High Dynamic Range. En teknik som ger ett bredare dynamiskt omfång för mer verklighetstrogen bildupplevelse. Det mest utmärkande är att kontrasten i mycket ljusa och mörka bildmaterial förbättras samt att tekniken levererar ett bättre färgspektra.

LG C2 serien har här stöd för de ledande  standarderna: Dolby Vision, HDR10 och Dolby Vision IQ. Den senare är egentligen inte en egen standard som ofta framhålls. utan en mjukvara som maximerar HDR materialet utifrån panelens individuella kapacitet.

Ljudmässigt fungerar LG C2 serien utmärkt bra för vardagligt användande och modellen stödjer den ledande tekniken Dolby Atmos för objektbaserad återgivning i tre dimensioner. C2 modellen stödjer även smarta Bluetooth Surround Ready.

Bluetooth Surround Ready är en funktion för att bättra på ljudet om du redan har ett par bluetooth högtalare – du ansluter dina befintliga högtalare till tv:n för en enkel form av surround-system. För filmkvällen eller high-end gaming rekommenderas  ändå en bra soundbar eller annat externt ljudsystem.

HDMI 2.0 har vart standard under en längre nu och är vad som oftast sitter i de flesta, även nya tv modeller. Tekniken har en bandbredd på 18 Gbit per sekund vilket kan skyffla en 4K upplösning med 60 bilder per sekund med åtta bitars färgdjup.

Gott så – men utvecklingen på både gaming & stream/film sidan går snabbt med 8K som nästa standardnivå – och det är där HDMI 2.1 blir viktig på riktigt. Både Xbox Series X och PlayStation 5 stöder 4K-upplösning & HDMI 2.1-standarden.

HDMI 2.1 kommer med en bandbredd på hela 48 Gbits per sekund och har kapacitet att slussa en 4K-signal med 120 bilder per sekund i 10-bitars färgdjup och okomprimerat 8K material i 60 bilder per sekund i 12-bitars färg.

Tekniker Gaming

Nvidia G-Sync och AMD FreeSync kompatibel. Lite av en dealbreaker för många pc gamers innan man satsar på en tv-panel  fullt ut. Att sitta på ett nytt Nvidia 3 eller 4-kort framöver och inte kunna använda ett av kortets stora fördelar känns ju rätt trist.  Men nu börjar tillverkarna av high-end tv kommit igång på allvar att förstå hur stort gaming på tv faktiskt är.

Här finns stöd för både NVIDIA G-SYNC , AMD Freesync, Variable Refresh Rate, HGiG och Auto Low Latency Mode. För att minska bild/ljud-fördröjning i spelen synkroniserar dessa tekniker panelens uppdateringsfrekvens med spelens bildhastighet – vad spel via spelkonsol/dator anbelangar ligger LG även här i absolut toppklass.

För de som inte är helt inne på tekniksidan så ger kompabiliteten möjlighet för konsol/datorns grafikkort att “prata” med skärmen för att maximalt utnyttja varandras tekniker för bästa resultat av spelupplevelsen,

Att låg input lag är A och O, speciellt vid fps vet alla gamers. När vi funderar på ny skärm till riggen är det en av specsen vi först tittar på. En game-skärm med 1 ms är i toppklass och här levererar LG en tv-panel med just 1 ms i input lag. Skärpa, tydlighet och inga suddiga frames vid snabba sekvenser.

VVR – Variabel uppdateringsfrekvens, gör det möjligt för Tv-panelen att variera sin uppdateringsfrekvens automatiskt utifrån det material som laddas utefter panelens möjliga register och kapaciteten på aktivt grafikkort.

 Funktionen minimerar på så sätt hack och ryck i bilden genom att frekvensen synkroniseras mellan hårdvara och mjukvara. En mer följsam skärmbild och bättre “flyt” i spelen alltså.

HGiG är en smart teknik som maximerar spelens grafiska output med just din specifika tv-panels egenskaper och prestanda. Alltså ungefär samma sak som Dolby Vision IQ gör för ljudupplevelsen på high-end apparater.

Alla spel är idag inte HGIG kompatibla, men utvecklingen går fort även där. Med  LG:s C1 serie visas alltså kompatibla spel automatiskt med maximal prestanda. Inget mer pillande med HDR och andra inställningar i menyerna alltså för bäst gaming.

ALLM – En produkt som stödjer Auto Low Latency Mode har förmågan att ta emot specifika signaler från konsol eller pc som talar om att nu är det game-time. Produkten (Tv:n i detta fall)  aktiver då automatisk bästa läge för ett lågt input lag .  Du behöver alltså inte in i menyerna för att sätta på Game Mode utan allt sker automatiskt. När du spelat klar och byter källa till att streama film växlar funktionen tillbaka till filmläget. Funktionen kräver hdmi 2.1 som naturligtvis C2:an stödjer.

Sammanget blir inte överraskande LG: nya C2:a vårt tips som topp-panel och Tv Bäst i Test 2023 för både filmkväll och gaming rundan.

Från 17 986 kr
I samarbete med price logo

Tv Bäst i Test 2023

LG OLED B2 - Bäst Prisvärde

Bra Oled TV 2023 från LG

Gametekniker: G-Sync, FreeSync,VRR,  HGiG, ALLM, Gamemode.
4k @ 120 Hz 
Bildskärmsteknik: OLED
Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160
Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
Färgdjup: 10 bitar
HDR: Dolby Vision IQ, HDR10, HLG
Streaming: Miracast, AirPlay 2
HDMI 2.1: 4 st
USB 2.0: 3 st
Digital optisk ut
Ethernet/Wi-Fi

“The LG B2 is a fantastic overall TV. It’s remarkable for watching movies in dark rooms thanks to its near-infinite contrast ratio with perfect blacks,.” → rtings.com

Out of Stock

Samsung QEQ70B - Bästa TV 2023 Mellanklass

Bästa Tv 2023 Mellanklass
Från 9 990 kr
I samarbete med price logo

-Gametekniker:  Game Motion Plus, FreeSync. ALLM
– Responstid*: 4,5 ms
– Bildskärmsteknik: QLED
– Upplösning: 4K Ultra HD 3840×2160
– Uppdateringsfrekvens: 120 Hz
– Samsung Picture Quality Index: 3400
– Färgdjup: 10 bitar
– HDR: HDR10+, HDR10, HLG
– Ljudformat: Dolby Digital Plus
– Streaming-standarder: AirPlay, AirPlay 2
– Intelligent Assistant: Google Assistant
– HDMI 2.1: 4 st
– USB 2.0: 2 st
– Ethernet/Wi-Fi
– Tillverkarens info: Länk

“..The Samsung Q70B is the perfect mid-range TV. It has excellent image quality, a chic ultra-thin design and an unexpectedly good feature set for the money. ” → techweekmag.com

Bästa tv 2023 mellanklass – QLED Q70B Serien är steget ner från LG:s Oled paneler och ligger därför en bra bit bättre till prismässigt. För gaming finns här Game Motion Plus, och kompabilitet för FreeSync – samt viktiga HDMI 2.1. För snabb info om specifika standarder finns ovanför fliken specs att titta på.

Q70B har en responstid som ligger på fina 4,5 ms. Värdet är alldeles utmärkt och ger fint flyt i game mode med vvr och auto low latency automatiskt aktiverade. Samsung Picture Quality Index är här 3400 – en prisvärd allround Tv med anda ord.

Samsungs Quantum 4K processor kommer med avancerad AI för bättre 4K-uppskalnings-kvalitet med skarp kontrast, hög detaljrikedom och strålande bra färgrikedom. Nya Quantum 4K ger även en avsevärt bredare betraktningsvinkel än tidigare modeller vilket välkomnas. Ett nytt system för AI-ljud för att bättre placera ljudets surroundeffekter dynamiskt är även tillagt.

Med Quantum HDR-teknik optimeras varje bild individuellt för att synliggöra de minsta detaljerna oavsett ljusnivå i bilden. Med sina mycket ljusstarka paneler har här Samsung Q-led en liten edge gentemot O-led vid spel och filmer i HDR-visning.

Adaptive Picture är en funktion som ger bilden optimalt ljus och kontrast vid varje enskilt läge, funktionen styrs av inbyggda sensor som mäter ljusstyrkan i rummet vartefter den aktuella bilden och anpassas för bästa möjliga återgivning.

Skala upp äldre material från sd-standard till nästintill 4K kvalité med Samungs smarta AI – tekniken analyserar automatiskt ingångskällan för att minimera brus och optimera detaljer.

Game Motion Plus är Samsungs svar på förbättrat gameplay på sina nya QLED paneler. Input lag ska vara ca 10ms, (vilket även bekräftas av externa tester) – vilket är mycket bra för en tv-panel. Förutom att aktivera vvr & auto low latency finns även en specialfunktion man kallar Dynamic black equalizer.

Tekniken analyserar spelets mörkare scener och optimerar sedan de svarta nivåerna för att tydligare visa saker som du inte riktigt kunde se innan.

Från 9 990 kr
I samarbete med price logo

Relaterade artiklar