BÄST I TEST

Bästa Studie-Laptop 2021

MacBook Pro 16"​

4.7/5

PRISVÄRD

Bästa Dator för Musikproduktion 2021

Apple MacBook Pro 13"

4.5/5

STATIONÄR

Bästa Dator för Musikproduktion 2021

Acer ConceptD 300

4/5

Bästa Dator för Musikproduktion 2021

Nu för tiden är det enklare än någonsin att skapa musik på datorn än för bara några år sedan, och många guider finns tillgängliga på internet för att hjälpa nybörjare komma igång. Men vilken är bästa dator för musikproduktion ? Idag kan i princip vilken laptop som helst agera musikdator, men vartefter du utvecklas blir filerna och projekten större, och då krävs en mer kraftfull dator. Att välja en lite mer anpassad burk för musikproduktion kommer spara dig många kraschar och långa laddningstider, så att du kan fokusera på det roliga – att producera musik!

När det kommer till att välja den bästa datorn för musikproduktion för just dej är det första tipset du kan ha koll på – ta reda på vilka dator-specs som rekommenderas av det program eller DAW (Digital Audio Workstation) som du är intresserad av att använda. För Logic fans faller valet för musikproduktion troligen på en macbook variant, medans en FL studio användare kanske föredrar en Windows-dator.

Generellt har programmen en rekommendation på minst 4-8 GB RAM, en 4-kärnig (quadcore) processor och ett snabbt SSD. Men detta räcker oftast inte för att producera musik över många spår lagfritt. Gällande SSD är det bra att ha mycket plats – Som exempel tar ny Logic Pro X 72 GB vid full install. Lägg till ett par plugins och man landar på närmare 100 GB. Alla prgoram tar dock inte lika mycket plats. Cubase Pro 10.5 stannar på 30 gig, och FL Studio Producer Edition väger in på tacksamma 4 GB.

Rekommenderade specs
 Minst 16 GB RAM – men gärna mer
– En nyare I5 processor – men gärna en 8 kärnig i7:a och uppåt
– Ett SSD-kort (M.2 om budget tillåter) med minst 512 GB utrymme.
– Grafikkortet påverkar inte prestationen för ditt DAW och kan därför prioriteras lägre när man pratar specifikt kring musikproduktion.

När vi nedan går igenom datorerna för musikproduktion vill vi ha en tillräckligt bra processor som klarar av även lite tyngre program, Logic på Apple sidan & Cubase på andra sidan. De ska klara att ladda ett par samtidigt arbetande vst plugins och rulla laggfritt även i lite större projekt. En rimligt stor SSD för lagring behöver vi oxo för att vara nöjda.

Kolla även in vår guide för Bästa programmen för att skapa musik 2020.

Bästa dator för musikproduktion 2021

1. Apple Macbook Pro 16"

Bästa Dator för Musikproduktion 2021

MacBook Pro är den ultimata maskinen för dagens krävande musikproduktion, och passar utmärkt för dig som vill jobba med exempelvis Logic. Med en större 16-tums Retina-skärm med hög upplösning , en 8 kärning i9 processor samt gott om lagringsutrymme för projekten är det ett säkert kort som kommer prestera bra i alla DAWs under många år framåt. Ett självklart val som vinnare & Bästa Laptop för musikproduktion 2021.

MacBook Pro 16" 1 TB

MacBook Pro 16" 512GB

2. Apple MacBook Pro 13"

Bästa Dator för Musikproduktion 2021 - 13"

Bästa Dator för Musikproduktion 2021

Som lillebror till vår vinnare kommer Apple MacBook Pro 13″ in som silvermedaljör. Här har priset kommit ner rejält med en mindre skärm, samt mindre RAM och SSD. Med det sagt är modellen med sitt nya 8-core M1-chip fortfarande en toppklassad maskin för musikproduktion. Höga betyg när fackpress likt  musicradar & musictech tar en titt på ”lilla” Macbook Pro. Observera färgvarianter i Space Grey & Silver.

MacBook Pro M1 256 GB

MacBook Pro M1 512 GB

3. Acer ConceptD 300

Bästa Dator för Musikproduktion 2021 - Stationär

Bästa Dator för Musikproduktion 2021

Processor:  i7-10700 – RAM: 32 GB – SSD: 1 TB M.2 –  Grafik: RTX 3070 8GB – USB 3.2

Acer ConceptD 300 är en koncept-dator specifikt framtagen för kreativt arbete.

ConceptD är t.ex speciellt anpssad med triangulära luftintag och sidoventilationen för både bra kylning och med låg ljudnivå och här anges en utmärkt maxnivå på 40 dbA. Hårdvaran är väl anpassad för krävande multitasking som t.ex musikproduktion med en IntelCore i7-10700 2.90 GHz med 8 kärnor samt 32 GB RAM.

Grafiken är ett vasst Nvidia RTX 3070 på 8GB, lite överkurs för enkom musikprodd, men kan såklart komma väl till pass om videoeditering även ska göras. Att musiker emellanåt även tar sej en gamerunda har vi också hört talas om. 

Lagringen ligger här på 1TB M.2 vilket vi gärna sett lite större, men det går naturligtvis att utöka utrymmet liksom RAM där gränsen är 64GB. Modellen ingår i NVIDIA Studio – där datorer som utformats och testats speciellt för kreativ produktion

Sammantaget en stilren produkt med bra specifikationer för avancerad musikproduktion för de som ställer krav och vill slippa plast, bling & hög ljudnivå.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 3.9 / 5. Antal betyg: 18